Pages

20 aprilie 2011

Lecții când sfaturile iau o pauză

Toată lumea în perioada actuală se plânge ba de o criză care nu mai pleacă, ba de lipsa salariilor bune, ba chiar și de nivelul de trai scăzut. Adică de bani, banii sunt la baza băjii acestei epoci actuale. Eu m-am gândit să ofer niște lecţii gratuite, să le spunem meditaţii, iar prima este gratuită, apoi aștept o plată. O apă plată că și asta vine din izvorul cu cod de bare. Dar să încep lecţiile zic.


Există vicii pe lume și există tutun pe lume. Cu astea două în minte și în mână un nene deștept la vremea lui a adăugat o foiţă de hârtie, o scânteie și a ieșit fumatul. Acum omul modern se plânge de preţul prea afumat al ţigărilor, deci un viciu costisitor. Plus că fumătorii au devenit niște paranoicii care nu-și mai cumpără ţigările în văzul lumii, ci pe ascuns, eventual deghizaţi, și se feresc să-și aprindă vreo ţigară pe stradă de teama celor care s-ar putea să le ceară. Fiecare cu aia a lui, zic, dar totuși cred că găsim aici o cale de a eradica acest viciu. Preţul mare se pare că nu afectează pe nimeni, iar interzicerea fumatului în spaţii publice la fel nu, astfel că eu vin cu antidotul pentru această plagă. Fumătorii ar trebui să-și aprindă ţigările doar acasă, unde nu-i vede nimeni, nimeni nu-i mai trage de mânecă pentru un fum și deodată va părea că întreagă lume a renunţat la fumat. Și nici nu e nevoie de vreo patruzecistă în lenjerie roșie pe panouri publicitare pentru a avea efect.


Subiect sensibil aceste cheltuieli, e cu du-te-vino de unde să iei și unde să pui. Că tot am zis de du-te-vino zic și de benzină și de mașini, că na, tot omul rupe de la gura copiilor pentru un mijloc de locomţie care cere bani constant mai ceva ca o amantă feșănistă. Dar preţul benzinei crește și consumul mașinii de îndărătnic ce e nu dă înapoi de fel, astfel că ce să faci. Eu zic că e simplu, și sfidează și cea mai elementară logică. De acum înainte te duci cu 50 de lei la tine și iei benzină, astfel observând că niciodată nu vei mai investi în combustibil jumate din salariu. Dacă te lasă mașina nu-i problemă, spune-ţi că e primavară și merge o plimbare. Sau poţi face un gest extrem, cum se fi împinsul ei. Am zis, e extrem, deci cu grijă!

Mă simt responsabil, ceea ce nu mi se întâmplă des, astfel că mai rulez încă o lecţie de ţinut minte și de aplicat oricând în viaţa asta. Se nimerește uneori să nu vrei să primești pe cineva la tine, din motivele enumerate mai sus, acele lipsuri, și deja îi simţi pe cei care vor să te calce cam nepoftiţi. Dacă ei încep să te sune tot mai des, să se preocupe de tine, este clar, în perioada imediat următoare tu ai de hrănit și adăpat niște guri dornice de vizită. În acest caz, cam când crezi tu că devin tot mai familiari, tot mai prietenoși, profită și fă-le o vizită. Îţi vor umple frigiderul cât pentru trei generaţii, dar cum pentru toate lucrurile există bani, pentru asta există doar nesimţirea frumos exploatată.

Niciun comentariu: