Pages

26 ianuarie 2012

Să moară, am zis!

Dacă vezi un om mort de beat, la vârsta ta sau puțin mai tânăr/bătrân, vrei să sufere cu ficatu’, să se curețe în circa cinci ani, să moară suferind sau să sufere o viață. Vrei toate astea pentru că tu ești treaz, pentru că te crezi superior prin trezia care te încearcă. Hai, nu-l vrei prea rău, dar suficient cât să nu mai poată bea, astfel încât să te bucuri că ai ales opusul a ceva ce ți se părea nociv.


Dacă vezi pe cineva că fumează, în aceleași condițiuni ca mai sus, vrei să-și scuipe plămânii curând, să zacă prin secții de pneumoftiziologie, să aibă mai mult cancer decât zile. Vrei toate astea pentru că tu ai fost zgârcit sau sărac și n-ai putut fuma. Ai fost prostit de către părinți, prieteni, alte rubedenii că fumatul ucide sau te îmbolnăvește într-un stadiu urât rău. Desigur că fumatul face toate astea, dar jumi-juma’, adică unii o duc bine mersi până la bătrânețe, alții capătă diferite forme de cancer. Nu instig la fumat, ci doar la a nu fi invidios pe alții doar pentru că ăia iau decizii care le pot aduce moartea și, totuși, nu mor.


Dacă vezi pe cineva că mănâncă shaorme peste shaorme, meniuri de fast-food și bea găleți de suc acidulat și chimic, vrei să facă bube pe tot corpul, să tușească cu sânge sau să se facă cam cât Piața Unirii. Vrei asta? Păi, cam vrei, pentru că tu ești la polul opus. Mănânci sănătos, nu fumezi, nu bei, dar, totuși, ești invidios pe alții pentru că, deși au tot felul de vicii necurate, nu se prăpădesc pe capete.


Invidia de care zic e aceeași cu aia de la testul la care vreun coleg a copiat și a luat mai mult. Te macină, vrei să te răzbuni, nu știi cum, ești mai răutăcios și toate astea doar pentru că acela și-a asumat un risc, pentru care putea fi pedepsit cu nota 1, dar i-a mers trucul, și tu ai fost prea fricos. Ce bine că pentru copiat există o singură pedeapsă, și aia dacă ești prins, și nu faci bube sau alte prostii ale altor vicii.

Niciun comentariu: